Iratkozz fel hírlevelünkre! 

© 2019 BravePoint    hello@thebravepoint.com     +36304846421     Adatvédelem     Felhasználási Feltételek

Egy hét bátorság
2. nap

Mondj valami dicséretet 3 idegennek!

Egy szuper fülbevaló van valakin a buszon? Örültél, hogy rád mosolygott a kávézóban a pincér? Tetszik a szomszéd irodaházban dolgozó srác kabátjának színe?

Mondd el, dicsérd meg, jelezz vissza! :)

 

Milyen félelmekre hat?

Kapcsolatteremtéstől való félelem, szociális kapcsolódástól való félelem.

 

Miért jó ez nekem?

Másokkal kapcsolódni az ember alapvető igénye, mégis nehezen vesszük rá magunkat. Ebben a kihívásban pozitív visszajelzésekkel próbáljuk átlépni a saját határainkat. A kedvesség, dicséret feszültséget old a másikban és benned is, és megtapasztalod: csak elkezdeni nehéz.

 

TIPP:

Lehet, hogy könnyebben tudsz kedveset mondani valakinek, amikor több időt eltöltesz valahol, például sorban állsz a boltban, utazol a buszon/vonaton/villamoson, lemész a kollégákkal ebédelni.

Fontos, hogy ne könyveld el kudarcnak, hogyha a másik nem pozitívan reagál! Lehet, hogy zavarban van, másra figyel, rossz napja van stb.

 

Pszichológiai háttér:

Gyerekként azt tanítják nekünk, hogy ne álljunk szóba idegenekkel, ami biztonsági szempontból persze jogos, sokan azonban felnőttkorban sem tudnak szabadulni ettől a félelemtől, ami ekkor már inkább árt, mint használ.
 

Szerencsére ezen a félelmen viszonylag könnyen lehet dolgozni. A 3 legfontosabb lépés:

1. Ismerd fel, miért jó, ha idegenekkel beszélgetsz

2. Tanuld meg, hogyan kezeld az esetleges visszautasítást/kellemetlen érzést

3. Gyakorlással fokozatosan csökkentsd a félelmedet
 

Rengeteget megtudhatsz saját magadról idegen emberek feléd szemben tanúsított reakcióikból. Érdemes nem csak a válaszaikra, hanem a testbeszédükre is odafigyelni. És hogy mit kezdj az elutasítással? Először is ne vedd személyes sértésnek. Valószínűleg csak rossz napjuk van, vagy csak nem a megfelelő pillanatban kérdezted meg őket. Az is lehet, hogy attól félnek, rossz szándékkal közeledsz feléjük. Mindössze 5% az esélye, hogy a Te megjelenésed vagy nem megfelelő kommunikációd miatt kapsz negatív reakciót. Hogy kezdd el a gyakorlást? A cikk egyik tippje pont az, ami a mai napi kihívásunk: mondj valami pozitívat egy idegenről, pl. dicsérj meg valamit rajta 😉

(Forrás)

 

Cikkek a témában (angol):

https://www.inc.com/wanda-thibodeaux/tk-powerful-reasons-to-compliment-a-stranger-every-day-its-not-just-about-being-nice.html

https://www.wikihow.com/Talk-to-Strangers

https://www.pickthebrain.com/blog/the-shy-persons-guide-to-talking-to-strangers/

https://www.healthguidance.org/entry/14444/1/getting-the-courage-to-talk-to-a-stranger.html

https://techlecticism.com/approach-people/