Iratkozz fel hírlevelünkre! 

© 2019 BravePoint    hello@thebravepoint.com     +36304846421     Adatvédelem     Felhasználási Feltételek

Search
  • BravePoint

Vértezd fel magad bátorsággal!

Updated: May 10, 2019

Brené Brown szégyenkutató, aki a bátorsággal a sebezhetőség összefüggéseiben foglalkozik. Miért gondolja, hogy a bátorság alapvető fontosságú az élethez? A Guardian interjújának kivonatát olvashatjátok.


"Nem adhatod meg a gyerekednek, ami magadnak sincs meg" - mondja Brené Brown.


"Nem számít, mekkora hangsúlyt helyezel rá." Például, nem tudod arra nevelni a gyermekedet, hogy jobban ellenálljon a szégyenérzetnek, mint te magad. "Bátoríthatom a lányomat, hogy szeresse a testét" - mondja - „de ami igazán fontos az az, hogy milyennek érzékeli az én saját testemmel való kapcsolatomat. A fenébe. Szóval a kérdés nem az, hogy jól nevelem-e a gyerekemet, hanem ez: az a felnőtt vagy, aki a gyermeked felnőttként lenni akar?"


Brené Brown TED előadása – amely arról szól, hogy teljes életet csak bátorsággal élhetünk, viszont ha bátran viselkedünk, akkor sebezhetőek is leszünk - hatalmas sikert ért el, több mint 30 milliós letöltésnél jár, gondolatait az amerikai hadsereg és globális vállalatok is magukévá tették. Tudományos kutatásai azt mutatták, hogy a nyilvános megszégyenítés kultúrája, amiben élünk, még nehezebbé teszi, hogy bátran cselekedjünk és közben láthatóvá váljon a sérülékenységünk.


"Az embereknek elegük van belőle, hogy mindig mindentől féljenek. Az emberek újra bátrak akarnak lenni. Tehát az üzenet: gyerünk, tedd meg! Vértezd fel magadat bátorsággal, de tudd, hogy nem lesz könnyű. Sőt, szar érzés lesz.”

Olyan kultúrában élünk, ahol mindent szűkösnek, kevésnek érzünk. Reggel felébredünk, és azt mondjuk: "Nem tudtam eleget aludni." „Soha nem vagyunk elég vékonyak, rendkívüliek vagy elég jók - amíg el nem döntjük, hogy de bizony, azok vagyunk.” "Számomra" - mondja Brown, "a szűkösség ellenkezője nem a bőség. Hanem az elég. Elég vagyok. És ugyanez igaz a gyerekeimre is."


Ha valóban ebben a szellemben élünk, akkor nem próbálunk meg mindent jobbá tenni helyettük. "Ha az egyik gyerekem küzd valamivel, kínzásnak tűnhet őt iskolába küldeni, hogy egyedül küzdjön meg a gondjaival. A remény a küzdelem része. A reményteljes emberek tudják, hogy túljutnak minden csapáson. Ha elvesszük gyermekeinktől a küzdelmeiket, csökkentjük bennük ezt a képességet.


Amikor maga az idő tűnik szűkösnek, jön a kísértés, hogy az egyszerű, gyors megoldást válasszam. Esetenként elkerülhetjük, hogy beleálljunk egy-egy problémába, de ha túl gyakran tesszük ezt, az emberi kapcsolataink biztosan megsínylik. Nemcsak a szülő-gyerek kapcsolat, hanem a (házas)párok közötti kapcsolat is.


Bátornak lenni annak érdekében, hogy kapcsolataink kiteljesedjenek, kemény munka. „És nem csináljuk mindig jól” - mondja Brown. "De amikor nem jól csináljuk, bocsánatot kérünk és megpróbáljuk máshogy." Azok, akik nem tudnak bocsánatot kérni, általában olyan emberek, akik soha nem látták, hogy szüleik bocsánatot kérnek, és olyan környezetben nőttek fel, amely inkább a szégyenérzeten, mintsem a bűntudaton alapult. Ha bűntudatunk van, úgy érezzük, hogy valami rosszat tettünk. A szégyen kapcsán viszont úgy érezzük, rosszak vagyunk. "A bűntudat éppolyan erős, de befolyása pozitív, míg a szégyen romboló. A szégyen rossz hatással van a bátorságunkra."


Ha te is gyakorolnád a mikro-bátorságot, csatlakozz EGY HÉT BÁTORSÁG kihívásunkhoz!

8 views