Iratkozz fel hírlevelünkre! 

© 2019 BravePoint    hello@thebravepoint.com     +36304846421     Adatvédelem     Felhasználási Feltételek

Search
  • BravePoint

Félelmekről és bátorságról

Updated: May 10, 2019

„Légy bátor!”, „Élj bátran!”, „Cselekedj bátran!”. Jó, igen, persze. De hogyan?


Mi a bátorság?

Definíció szerint a bátorság annak a mentális vagy erkölcsi erőnek a megnyilvánulása, amely képessé tesz minket arra, hogy szembenézzünk a félelmeinkkel, a veszélyekkel vagy a nehézségekkel.

Hányszor halljuk az üresnek tűnő frázisokat: „Légy bátor!”, „Élj bátran!”, „Cselekedj bátran!”. Jó, igen, persze. De hogyan? Erről már sokkal kevesebb szó esik.


Bátorság, mint izom

Pedig a bátorság tanulható. És minél többet gyakoroljuk, annál nagyobb az esély, hogy amikor szükségünk van rá, bátor döntést hozunk. Gondolj rá úgy, mint az izmaidra. Ha rendszeresen edzed őket, megerősödnek. Így van ez a bátorsággal is: gyakorolni és erősíteni kell, hogy jobb legyél benne.


Mikro-bátorság

Egy viszonylag új, de izgalmas elmélet a mikro-bátorság (erről beszél például Caroline Paul is), amelynek lényege, hogy ne állítsuk magunkat elérhetetlennek tűnő kihívások, célok elé, amelyeknél azt sem tudjuk, hogyan kezdjünk bele, mert nagy valószínűség szerint már az elején feladjuk. Ehelyett bontsuk a nagy egészet kisebb – megvalósítható - lépésekre, és aszerint haladjunk.


Ha például egy nagyobb hallgatóság előtt kell beszédet tartanunk, először gyakoroljunk a tükör, majd a szűkebb családunk, aztán a barátaink előtt. Tudatosítsuk a félelmeinket és fogadjuk el, hogy ezek a félelmek léteznek. De ne ellenségként tekintsünk rájuk, ne fussunk el előlük. Hiszen a bátorság nem azt jelenti, hogy nem félünk, hanem hogy félelmeink ellenére cselekszünk. Apró lépésekkel ez is sokkal könnyebben megy.


A tapasztalatok azt mutatják, hogy ha egy adott szituációban bátran viselkedünk, ez a bátorság tovább gyűrűzik életünk más területeire is. Ebben segít a mikro-bátorság.


Minden nap csak egy apró lépés.


Ha te is gyakorolnád a mikro-bátorságot, csatlakozz EGY HÉT BÁTORSÁG kihívásunkhoz!


21 views