Iratkozz fel hírlevelünkre! 

© 2019 BravePoint    hello@thebravepoint.com     +36304846421     Adatvédelem     Felhasználási Feltételek

Search
  • BravePoint

Mitől félsz?

Updated: May 10, 2019

A félelmeinket rengeteg dolog befolyásolja. A szüleink, a környezetünk, a tanáraink, a genetikánk, a tapasztalataink. Honnan erednek, hogyan hatnak a félelmek? Tony Robbins cikkében erről is szó van.

Hogyan generálja agyunk a félelmet, és hogyan tudjuk legyőzni ezeket?


Mitől félünk? A kígyóktól, a sötéttől, az elutasítástól, a szeretettől, a pókoktól, az ismeretlentől, a nyilvános beszédtől, a repüléstől, a viharoktól, a kudarcoktól - bár a félelem tárgya változó, mindannyiunk agya hasonlóan működik, ha félelemről van szó. Vagy mégsem?


Mi van azokkal, akik úgy tűnik, semmitől sem félnek? Vagy azzal a néhány százaléknyi embertársunkkal, akik szó szerint nem érzik a félelmet? Miért vannak gyerekek, akik semmilyen kockázattól nem riadnak meg, miközben mások szinte mindentől félnek?

A félelem célja, hogy megvédjen minket a bajoktól, de mi van, ha ez a félelem visszatart minket attól, amit igazából tenni akarunk?


A félelem biológiája


Először is, néhány tény: Nincs egy egyszerű „félelem-kapcsoló” az emberekben; a fenyegetésekre való reagálás az agy több területét is magában foglalja. A tudósok találtak egy amygdalát, azaz egy mandula alakú idegsejt köteget az agytörzs fölött, amely valószínűleg a folyamat központi eleme lehet.


„Ha valamit potenciálisan veszélyesnek érzel, az amygdala jeleket küld az agy más részeire, mondván:„ Hé mindenki, figyeljen! ”- mondja Bambi DeLaRosa, a fenyegetések/félelmek feldolgozásával foglalkozó kutató. Ha az amygdala riasztást ad ki, a többi terület segít a veszély szintjének értékelésében és a válaszadás módjában.


Azonban a rendkívül ritka Urbach-Wiethe-betegségben szenvedőknek kalcium-lerakódások vannak az agyukban, így lehetetlenné válik számukra a félelem feldolgozása. Tanulmányok szerint náluk az amygdala teljesen elmeszesedett, így semmi sem jelzi a félelmet, nem jelentkezik pl. izzadás vagy heves szívdobogás. A kutatók a világon mindössze 400 embert azonosítottak, akik ebben a betegségben szenvednek.


A félelem az emberiség kezdete óta nagyon fontos a túlélés szempontjából, így a félelemnélküliség elég veszélyes tud lenni. Az Urbach-Wiethe-betegségben szenvedők agyának tanulmányozása azt is feltárta, hogyan is kezeljük az érzelmeket és az ösztönöket. Mivel ezek az emberek félelem nélkül is képesek túlélni, talán mégsem annyira elengedhetetlen a félelem, mint feltételeztük. Más módszerek, mint például a logikus gondolkodás, segíthetnek minket a helyes viselkedésben, ami segít a túlélésben.


Elsősorban mi okoz félelmet? Az egyik lehetőség az, hogy egyszerűen nem értjük, hogyan működik valami. De csak attól, hogy ezt a tényt felismerjük, nem tudjuk megállítani a félelmet. Egy 2009-es tanulmány azt hasonlította össze, hogyan reagáltak az emberek, amikor olyanok verejtékének szagát érezték meg, akik valamiféle rettegés miatt verejtékeztek, majd olyanokét, akik intenzív testmozgástól izzadtak meg. Elég volt a rettegés miatti verejték szaga ahhoz, hogy berobbantsa az agy félelemközpontját.


Ezek az eredmények arra engednek következtetni, hogy már egyedül attól, hogy a körülöttünk lévő emberek félnek, bennünk is kialakulhat a félelem. És bár ez talán nem tűnik olyan nagy dolognak, ha például horrorfilmet nézünk, a mindennapi életünkre mégis nagy hatással lehet. A mások félelmére adott reakcióink – különösen felnőttkorban – visszatarthatnak minket a kockázatvállalástól vagy új dolgok kipróbálásától, legyen az ejtőernyős tandemugrás vagy egy új munkahelyre való jelentkezés.


Nagy ereje van annak, hogy kikkel vesszük magunkat körül, és annak is, hogy a civilizációnk hogyan változtatja normáit. Ahogy Tony Robbins mondja: „Akivel az idődet töltöd, azzá válsz te is”.


Hogyan befolyásolhatjuk félelmünket?


Használd a félelmet, különben a félelem használ téged. Ne feledd, a bátorság nem azt jelenti, hogy nem félsz semmitől, hanem azt, hogy félsz valamitől, mégis megteszed. A félelmet úgy is tudod használni, ha rájössz, mit mond neked az adott helyzetről és mi az, amit ebből tanulhatsz.


Sokan úgy győzik le a félelmüket, hogy extrém helyzetekbe kényszerítik magukat: hegyet másznak vagy izzó szénen sétálnak át. A félelmükre támaszkodnak és azt látják, hogy bármit el tudnak érni, amit a fejükbe vesznek. Soha nem fogod legyőzni azt a félelmedet, amely elől kitérsz. Összpontosíts arra, hogy ez a félelem mit hozhat az életedbe, és megállíthatatlan leszel.


Ha te is gyakorolnád a mikro-bátorságot, csatlakozz EGY HÉT BÁTORSÁG kihívásunkhoz!

18 views